Council’s U-turn over quarry expansion plans after scheme is amended

PUBLISHED: 07:00 13 June 2018

The mini roundabout connecting Dark Lane and Church Lane near the quarry. Picture: Google Maps

The mini roundabout connecting Dark Lane and Church Lane near the quarry. Picture: Google Maps

Google Maps

A parish council has signalled its support for a North Somerset quarry to expand, two years after it expressed worries about villagers’ safety if it went ahead.

The owners of Coles Quarry, in Backwell, applied for permission to increase the size of its industrial units in 2016.

Backwell Parish Council objected to the proposals, raising concerns over increased traffic in Church Lane and Dark Lane, and parking problems.

It was also worried about the safety of children going to and from nearby Backwell Junior School.

It said in May 2016: “Backwell Parish Council wishes to state in the strongest of terms while it welcomes the prospect of employment and growth in the village, its main concern must always be the safety and quality of life of its residents, and as their elected representatives will continue to voice their worries.”

Since then, the opening times at the recycling centre at Coles Quarry have been reduced and this has led to significant traffic issues when it is open.

Changes have been made to the planning application to address the recycling centre traffic which would mean cars could queue inside the site rather than on public roads.

At its meeting last week, the parish council said it would ‘potentially support’ the application with the revisions.

A council spokesman said: “Before the meeting the parish council had seen the proposed modifications to the existing planning permission, and were satisfied the changes would have no adverse impact on the traffic travelling to and from the site.

“Also, the proposed improvements to access/queueing at the recycling centre would appear to improve matters for residents too, so it was decided we could potentially support the revisions, but it was also decided the proposed adjustments be presented to residents as soon as possible.

“In addition, we will draft a letter to North Somerset Council’s planning department, pointing out there were some objections from local residents at the time of the original proposal which had not been fully addressed, and ask the planners to take these into consideration before they make their decision.”

The public can view the amended plans at the parish hall, in Station Road, on Tuesday from 6-8pm.


If you value what this story gives you, please consider supporting the North Somerset Times. Click the link in the orange box above for details.

Become a supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years. Our industry faces testing times, which is why we're asking for your support. Every contribution will help us continue to produce local journalism that makes a measurable difference to our community.

Latest from the North Somerset Times